Через мобілізацію працівників бізнес в Україні стикається з серйозними труднощами. Брак робочої сили стає головною перешкодою для ведення бізнесу, що підтверджують результати опитування Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД).

Згідно з даними, 61% опитаних компаній повідомляють про проблеми з нестачею працівників. У серпні цей показник був навіть вищим — 63%. Оксана Кузяків, виконавча директорка ІЕД, наголошує, що вперше з травня 2022 року нестача робочої сили стала проблемою номер один для бізнесу в Україні. Особливо складно знайти кваліфікованих фахівців — на це скаржаться понад 55% підприємств.

Молодий чоловік у ТЦК і СП. Фото: ngu.gov.ua
Молодий чоловік у ТЦК і СП. Фото: ngu.gov.ua

Водночас, навіть пошук некваліфікованих працівників залишається складним для 39% компаній. Очікування щодо зайнятості також погіршуються. Якщо у серпні 14,6% підприємств планували збільшувати кількість працівників, то у вересні цей показник знизився до 12,1%. Водночас 9,8% компаній мають намір звільняти співробітників (проти 8% у серпні).

Працівники ТЦК перевіряють чоловіка. Фото: youtube
Працівники ТЦК перевіряють чоловіка. Фото: youtube

Популярні новини зараз
Кого з пенсіонерів можуть мобілізувати Чоловіки вигадали нові умови проходження ВЛК: лікарі не зможуть проігнорувати Українцям дозволили отримати новий тариф на світло: з такою ціною платіжки скоротяться на 50% Затримали після оновлення даних у "Резерв+": адвокат розповів, як діє ТЦК
Показати ще

Помітно зросла кількість підприємств, які планують відправити більше працівників у вимушені відпустки — з 3,8% до 13,9%. Крім браку робочої сили, 56% опитаних підприємців назвали небезпеку під час роботи другою найбільшою проблемою, яка заважає веденню бізнесу. Цей показник значно зріс порівняно з попереднім місяцем.

Чоловік, який працює за компютером
Чоловік, який працює за компютером

Однак, варто нагадати, що територіальні центри комплектування (ТЦК) лише виконують свою роботу. Якби не війна, розв’язана росією, їм не довелося б вручати повістки. Єдиним ворогом України є росія, яка зруйнувала життя мільйонів українців. Військові отримують ретельну підготовку перед відправкою на фронт, тоді як окупанти кидають своїх солдатів у бій без належної підготовки і турботи. Українці захищають свою землю, борючись за виживання держави, і мобілізація — це вимушений крок для захисту країни від агресора.

Якщо Україна не продовжить оборону, то Росія може вторгнутися до наших домівок і примусити українців йти воювати за її інтереси.

Раніше ми повідомляли, Резерв+ чекає масштабне оновлення.

Економічне бронювання відкладають- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, мінекономіки готує нові правила бронювання працівників.