В Україні за два місяці майже на третину подорожчали молочні продукти. Головна причина – зростання цін на сировину. Про це розповів виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур у коментарі для "Суспільного".
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяУ січні ціни на сировину досягли піку, що відчутно вплинуло на нинішню вартість молочних товарів. Подорожчання призвело до зниження купівельної активності населення.
"У структурі собівартості готової продукції вартість сировини займає 70%. Тобто, якщо сировина підвищилась на 40%, то готова продукція піднімається, як мінімум, на 25-30%", - зазначив Арсен Дідур.
Керівник Черкаського молокозаводу Андрій Табалов наголосив, що ціни на молочну продукцію підвищили на 20%. Все через дефіцит молока.
"В нашій країні – дефіцит молока. Враховуючи це, завод, який розташований в Черкасах, може їхати по молоко навіть в Чернігівську та Сумську області, чого раніше ніколи не було", - заявив підприємець.
За його словами, зараз триває стабілізація ситуації, ведуться переговори з фермерами щодо зниження цін на сировину.
Арсен Дідур прогнозує, що у березні молочна продукція не дешевшатиме. Якщо дивитися в розрізі найближчого майбутнього, то є надія, що наступні 6 місяців "молочка" не дорожчатиме.
Раніше портал Знай повідомляв, нові ціни: які овочі порадували здешевленням у першій половині березня.
Також наш портал інформував, у гаманцях вітер гулятиме: навесні активізується зростання цін на продукти.
Крім того, ми писали, доведеться відмовитися від м'яса: яловичина, свинина та курятина б'ють цінові рекорди.