З 1 жовтня 2024 року в Україні відбудуться важливі зміни в акцизах на цигарки: тепер вони розраховуватимуться на євро, а не на гривні. Це передбачено законопроєктом №12000, пов'язаним із держбюджетом на 2025 рік.

Чому це важливо? Перехід на євро допоможе захистити акциз від інфляції. Начебто б непогана новина! Але є й мінус: при коливаннях курсу гривні ціна на цигарки може злетіти.

Наприклад, акцизи на цигарки у 2025 році мають становити 90 євро за 1000 штук, як того вимагає директива Євросоюзу. Але через девальвацію гривні ця сума наступного року знизиться до 70 євро. Тому графік підвищення акцизів переглянули: тепер ці 90 євро мають досягти своєї мети лише до 2028 року.

продаж цигарок
продаж цигарок

Що це означає для курців?

З 1 січня 2025 року акциз на цигарки підніметься на 23%, але це ще не все. Щороку, аж до 2028 року, сигарети дорожчатимуть щонайменше на 5%.

Популярні новини зараз
Почнуть мобілізувати з 1 жовтня: кого чекає повістка та ВЛК По 3600 грн щомісяця виплачуватимуть пенсіонерам: хто може отримати гроші Ніякої силової "бусифікації": ТЦК окреслили чіткі правила Пенсія за новими правилами: українці отримуватимуть виплати за бали
Показати ще

На початку наступного року українці помітять, що цигарки подорожчали на 17% – і це лише мінімум. Якщо курс гривні продовжить змінюватись, ціни можуть зрости ще більше. Загалом курцям варто готуватися до змін у бюджеті.

Нагадаємо, ціни на продукти постійно зростають: у жовтні голодних людей побільшає

Раніше ми писали про те, що інтернет-провайдери України хочуть підняти ціни вдвічі: селяни заплатять більше

Крім того, Знай.ua повідомляв, що заробітки більше не сховаєш: податкова знатиме про кожен рахунок