У Мінсоцполітики оголосили, коли в Україні запустять нову солідарну пенсійну систему. З липня 2025 року вона почне діяти.

Про це повідомила міністерки соціальної політики Оксана Жолнович на форумі Global Digital Social Forum.

Нова система буде включати базову та страхову пенсії, розраховані на основі балів, які залежать від кількості років праці та розміру внесків. За словами Жолнович, солідарна пенсія стане зрозумілішою та простішою для обрахунку.

Оксана Жолнович, фото: Facebook
Оксана Жолнович, фото: Facebook

Міністерка також зазначила, що після завершення війни в Україні розпочнеться впровадження накопичувальної обов'язкової системи, яка запланована на 2026 рік. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль раніше говорив про реформу солідарної системи у 2024 році.

Популярні новини зараз
Школярів чекають масштабні перевірки: запитуватимуть не про вивчений матеріал Тарифи на електроенергію зростуть: на які квитанції українцям очікувати з 1 листопада Ціни різко пішли вниз: вартість нерухомості стрімко падає Українці матимуть інтернет у відключення світла лише за однієї умови: "Якщо у них є..."
Показати ще

Денис Шмигаль. Фото: скрін youtube
Денис Шмигаль. Фото: скрін youtube

У жовтні 2023 року Жолнович додала, що уряд готує всю необхідну інфраструктуру для накопичувальної системи до 2025 року, проте якщо війна триватиме, реалізувати її можна буде лише після її закінчення.

Солідарна пенсійна система базується на принципі солідарності поколінь, працюючі сплачують внески до Пенсійного фонду України, а ці гроші йдуть на виплати пенсіонерам. В Україні вже діє перший рівень пенсійної системи — солідарна система з внесками 22% від ЄСВ. Накопичувальні пенсії поки що не запроваджені, а добровільно-накопичувальна система існує з 2005 року.

Пенсіонер з грошима
Пенсіонер з грошима

Раніше ми повідомляли, лікарі звернулися до кожного старенького, не ігноруйте це.

Чи перейде Україна на євро- більш детально на Знай.ua.

Нагадаємо, бабуся вимагає гроші за сидіння з онуками.