Уряд Ірландії розглядає можливість змін у програмі виплат у розмірі 800 євро тим громадянам, які приймають у себе українських біженців. Ця компенсація була запроваджена як допомога для ірландців, що надають українцям тимчасовий прихисток у своїх домівках. Проте виплати викликали дискусії через вплив на ринок оренди житла.

Раніше сума виплати складала 400 євро, але влітку її збільшили до 800 євро на місяць. Вона стосується компенсації за розміщення українців як у вільних кімнатах, так і в окремих порожніх квартирах або будинках.

Сенат Ірландії, фото: скріншот з відео
Сенат Ірландії, фото: скріншот з відео

Однак партія Шинн Фейн висловила занепокоєння щодо нерівних умов, які створює ця програма для інших орендарів. За словами представника партії Пірса Догерті, виплата 800 євро орендодавцям, які приймають українців, робить їх більш привабливими для орендодавців, оскільки ці гроші не обкладаються податком. Це дає українським біженцям перевагу перед іншими орендарями, які платять податки на оренду.

Зараз уряд Ірландії розглядає можливі зміни в цій схемі, зважаючи на директиву ЄС про тимчасовий захист для біженців. Незважаючи на критику, програма поки що діє, і уряд розглядає можливість її продовження на наступний рік.

Популярні новини зараз
Вдень до +29°, а небо вибухне громом: народний синоптик озвучив погоду на кінець вересня Українцям підвищать пенсії вже восени: хто потрапить до списку Відключення газу: які будинки залишаться без постачання Терміново запасайтеся цим, поки знову не стали відключати світло: українцям дали список на зиму
Показати ще

Такі зміни можуть вплинути на доступність житла на ринку оренди, тому перегляд виплат є важливим як для українських біженців, так і для місцевих орендарів.

Нагадаємо, Польща залишає українців без грошей: які виплати скасують

Раніше ми розповідали, що українцям в Австрії дали останній шанс: як вкоренитися та знайти роботу мрії

Також, безкоштовне житло для переселенців: які нововведення запроваджує держава