За останні два роки правила виплати пенсій для українців, які тимчасово проживають за кордоном, зазнали значних змін. Експерт з пенсійного права Сергій Коробкін розповів про нові вимоги для отримання пенсійних виплат та ідентифікації громадян.

Одним із головних нововведень стало те, що тепер ідентифікацію повинні проходити не лише переселенці, а й особи, які тимчасово перебувають за кордоном. Для збереження пенсійних виплат такі громадяни мають щороку підтверджувати свою особу до 31 грудня. Ідентифікацію можна пройти дистанційно, використовуючи портал електронних послуг Пенсійного фонду через електронний підпис або за допомогою відеоконференції з представниками Фонду. Також можливо надіслати документи поштою через консульство, що підтверджує факт того, що людина є живою.

Скрін, відео YouTube
Скрін, відео YouTube

З квітня 2024 року до закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» було додано статтю 47.1, яка дозволяє продовжувати виплату пенсій тим, хто перебуває за кордоном, за умови проходження щорічної ідентифікації. Однак існує суперечність зі статтею 49 цього ж закону, яка вказує, що виплати призупиняються на весь час перебування особи за межами України. Це створює неоднозначність у трактуванні законодавчих норм.

Коробкін також зазначив, що в період воєнного стану спрощено подачу документів для призначення або відновлення пенсій. Документи можна надсилати поштою, що особливо актуально для тих, хто через війну залишив Україну і перебуває за кордоном як тимчасово захищений або біженець.

Популярні новини зараз
Українцям дозволили не платити військовий збір: кого омине "Посилення силової мобілізації": адвокат пояснив, чим обернуться повістки від "Укрпошти" Росія готує нові обстріли: цілитимуться по ядерних об'єктах України В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою
Показати ще

Таким чином, для збереження пенсійних виплат українці за кордоном мають бути особливо уважними до вимог і процедур ідентифікації, щоб уникнути припинення виплат.

Нагадаємо, додаткову виплату пенсіонерам продовжили до кінця року

Раніше ми розповідали, що пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

Також, зарплати українців злетять у кілька разів – у кого відчутно поважчають гаманці