Наприкінці вересня на ринку торгівлі живими свинями спостерігався дефіцит товару та зростання цін на м'ясо. Однак до середини жовтня ситуація почала стабілізуватися, і зараз експерти навіть говорять про можливе зниження цін на свинину.

За даними Асоціації «Свинарі України», до середини жовтня ціна на живець свиней впала до 55 гривень за кілограм, у порівнянні з 61−63 гривнями наприкінці вересня. У перший тиждень жовтня ціна складала приблизно 59 гривень за кілограм.

Ціни на свинину, фото: sputnik.kg
Ціни на свинину, фото: sputnik.kg

Основним фактором зниження вартості свинини стало сезонне коливання попиту та пропозиції. Після похолодання темпи приросту живої маси свиней збільшуються, тому на ринку з'являється більше м'яса. Водночас споживча активність дещо знижується, адже споживачі переорієнтовуються на альтернативні джерела білка, такі як гриби, риба та свійська птиця.

Додатково спостерігається зниження витрат на свинину через підготовку до опалювального сезону, коли споживачі витрачають більше коштів на енергоносії.

Популярні новини зараз
Чоловіків знову кличуть до ТЦК: треба заново пройти процедури "При путіні миру не буде": всесвітньо відомий філософ поділився прогнозом для України Повістки через "Укрпошту": українці не поспішають з'являтися в ТЦК Пенсії зросли на 466 гривень: хто на що може розраховувати
Показати ще

Хоча аналітики Асоціації прогнозують можливе зниження цін на свинину, частина продавців вважає, що ринок залишається стабільним. Багато з них не бачать передумов для подальшого падіння вартості м'яса, але водночас уникають давати чіткі прогнози щодо майбутніх змін на ринку.

Ціни на свинину загалом не зростають, але є один виняток — м'ясо для шашлику. За даними порталу Мінфіну, його вартість піднялася з 239 грн за кілограм на початку вересня до 254 грн у середині жовтня. Це може бути пов'язано з підвищеним попитом на цей вид м'яса для пікніків у теплі осінні дні.

Попри стабілізацію ринку свинини, більшість операторів з обережністю ставляться до довгострокових прогнозів. Однак, якщо сезонні фактори продовжать впливати на ринок, споживачі можуть очікувати подальше зниження цін на свинину до кінця жовтня.

Нагадаємо, до 32 грн за кілограм: ціни на яблука вгамувались, але взимку знову битимуть по кишені

Раніше ми розповідали, що цінник "почервонів" до 136 грн: супермаркети показали, скільки коштують яйця, олія та куряче філе

Також, пачка вершкового - мінімум 92 грн: супермаркети різко підняли ціни на масло, сир та молоко