Якщо транзит газу через Україну зменшиться або взагалі припиниться, тарифи на транспортування газу можуть зрости. Згідно з інформацією РБК-Україна, наразі 75% доходів від транзиту покривають тарифи на транспортування. Якщо транзит зникне, тарифи доведеться підвищити кілька разів.

Газова плита / фото: Pixabay
Газова плита / фото: Pixabay

Представники галузі зазначають, що точне підвищення залежатиме від обсягів транзиту у наступному році. Однак, за оцінками колишнього голови Оператора ГТС Сергія Макогона, навіть якщо транзит зупиниться, тариф на транспортування зросте незначно — з нинішніх 0,2 грн за кубічний метр до максимум 0,6 грн.

Нафтогаз, фото з пресслужби
Нафтогаз, фото з пресслужби

При цьому загальна ціна на газ для комерційних споживачів може зрости лише на 3%, що не є критичним. Для населення підвищення тарифів на транспортування не вплине, оскільки воно вже враховане у загальному тарифі на газ, який наразі становить 7,96 грн за кубометр. Проте, підвищення тарифів на транспортування збільшить витрати "Нафтогазу", адже йому доведеться більше платити Оператору ГТС.

Популярні новини зараз
Чоловік прожив все життя з трьома статевими членами: ось, що виявили медики нижче його поясу МСЕК хочуть розпустити: українцям з інвалідністю готують нові правила ТЦК посилюють правила перевірок військовозобов'язаних 4500 грн на кожного члена родини: як отримати нову державну допомогу
Показати ще

Нагадаємо, газ подорожчає для всіх: як новий тариф вдарить по гаманцю

Раніше ми писали про те, що власників квартир з індивідуальним опаленням зобов'яжуть платити за загальні витрати будинку

Крім того, Знай.ua повідомляв, комунальні платежі дешевшають: які знижки чекають на українців