Податкова соціальна пільга — це можливість для українців сплачувати менше податків, не використовуючи тіньові схеми чи офшори. Однак вона доступна лише для тих, чий дохід є невисоким.

Ця пільга дозволяє платити податок лише з частини заробітної плати, зменшуючи суму податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Право на податкову соціальну пільгу мають ті працівники, чий місячний дохід не перевищує певної суми. На 2024 рік це 4240 грн. Пільга становить 50% від прожиткового мінімуму для працездатної особи, тобто 1514 грн. Це означає, що ПДФО нараховуватиметься не з усієї зарплати, а лише з її частини.

Гроші. Кадр з ютуба
Гроші. Кадр з ютуба

Як отримати податкову пільгу? Для цього необхідно подати заяву роботодавцю, додавши підтверджуючі документи. Якщо ви працюєте на кількох роботах, пільгу можна застосувати лише на одному місці роботи. Після подання заяви пільга починає діяти з моменту її отримання роботодавцем.

Популярні новини зараз
Чоловіки вигадали нові умови проходження ВЛК: лікарі не зможуть проігнорувати Їй було 13, а вона на 25 років старша: шкільна вчителька одружилася зі своєю "зразковою" ученицею Тисяча гривень на дорозі не валяється: пенсіонери можуть подати заяву та підняти собі виплати Загинув відомий співак, зірка гурту "One Direction" Ліам Пейн: копи кажуть - випав з вікна
Показати ще

Чоловік, який працює за компютером
Чоловік, який працює за компютером

Важливо зазначити, що податкова пільга не поширюється на інші види доходу, окрім зарплати, а також на самозайнятих осіб. Її можуть застосовувати лише до офіційної заробітної плати працівників.

Окрім базової пільги, яка становить 100% (1514 грн у 2024 році), є підвищені варіанти — 150% та 200%. Наприклад, працівники, які мають двох або більше дітей, можуть отримувати більшу пільгу- на кожну дитину сума пільги збільшується. Таким чином, якщо у вас двоє дітей, пільга становитиме 3028 грн, а для трьох дітей — 4542 грн.

Дитина, сім'я / фото: Pixabay
Дитина, сім'я / фото: Pixabay

Податкова пільга створена для підтримки малозабезпечених верств населення. Вона допомагає зменшити фінансове навантаження, особливо для сімей з дітьми, а також є важливим інструментом для підтримки українців у непростих економічних умовах.

Раніше ми повідомляли, дострокова пільгова пенсія в Україні.

Пенсіонерам розширюють соціальні послуги- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, як зміняться комунальні пільги в Україні?