Для всіх наших шановних читачів, які стосуються отримання пенсійних виплат, є одразу кілька відповідей на дуже важливі питання. Так, перед виходом на заслужений відпочинок у майбутніх пенсіонерів виникає багато сумнівів і питань, навіть побоювань: а чи не залишаться вони без пенсії, чи не відмовлять їм у Пенсійному фонді.

Відповіді на ці питання допомогли відшукати експерти з пенсійних питань з видання "На пенсії".

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Олексій із міста Одеса у 2024 році стане 60-річним громадянином, і тому має три питання:

1. Скажіть, будь ласка, чи можу я розраховувати на пенсію за віком? Мій стаж на серпень місяць складає 41 рік, 10 місяців, але два роки я працював у місті Пенза, у філармонії. Всі інші місця моєї роботи були в Одесі, спочатку за Радянського Союзу, потім в Україні з моменту, коли наша країна стала незалежною державою.

Популярні новини зараз
ТЦК посилюють правила перевірок військовозобов'язаних Небезпечні дати, містична мета путіна, і що буде на фронті: огляд пророцтв відомих провидців на зиму 2024 Йдете по гриби — беріть гаманець: за які прогулянки нещадно штрафуватимуть У ТЦК запропонували альтернативу тим, хто не хоче потрапити на "нуль"
Показати ще

2. Я маю йти до пенсійного фонду з трудовою книжкою? Чи можна зараз все оформити через е-програми?

3. Як у моєму випадку нараховується пенсія: за всі часи чи за останній якийсь період, можливо, роки?

Що буде із російським стажем?

Якщо з документами все гаразд, то пенсію призначать уже цього року. На сьогодні для цього достатньо мати 31 рік стажу. Роки роботи в Пензі, швидше за все, не зарахують, навіть якщо це було за радянських часів.

Україна та Росія вийшли з пенсійної угоди та за новими правилами підтвердити російський стаж в Україні сьогодні практично неможливо. Але й без цього стажу ви маєте непогані шанси на своєчасне призначення пенсії за віком.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Як оформити пенсію не виходячи із дому?

Сьогодні справді можна оформити пенсію, не виходячи з дому. Для цього необхідно зареєструватись на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою електронного підпису. Дані про зарплату з 2000 року та весь стаж з 2004 року в Пенсійному фонді вже є. Залишається оцифрувати трудову книжку, яка підтверджує стаж до 2004 року, тобто надіслати через «особистий кабінет» копії цього документа.

Заяву на призначення пенсії можна подати навіть у додатку "Дія". Але якщо ви не дуже товаришуєте із сучасними електронними технологіями, то можете за старим способом відвідати місцеве відділення ПФУ особисто.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Від чого залежить розмір пенсії?

Розмір пенсії залежить від стажу та заробітної плати. Як уже зазначено, стаж до 1 січня 2004 року підтверджується трудовою книжкою та іншими паперовими документами, а після цієї дати – даними про сплату страхових внесків.

Зарплату призначення пенсії стягують за період роботи з 1 липня 2000 року по моменту призначення пенсії. З цих даних визначається індивідуальний коефіцієнт зарплати протягом усіх років. А потім він множиться на середню зарплату по Україні за останні три роки та на коефіцієнт стажу.

За бажанням можна додатково донести довідку про зарплату за 5 років до 1 липня 2000 року. Якщо це буде вигідно, його також врахують під час обчислення.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Коли подавати документи?

Нагадаємо, що пенсія за віком призначається з дня, що настає після дня досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку. Тобто людина має три місяці для оформлення пенсії, тоді її призначать із наступного дня після 60-річного ювілею.

Якщо вам ще не виповнилося 60 років, то є сенс подати заяву на призначення пенсії після нового року, тому що в такому разі при розрахунку візьмуть середню зарплату по країні не за 2021-2023 роки, а вже вищу – за 2022-2024 роки, і при цьому ви не втратите пенсію, бо її доплатять заднім числом від дня народження.

Нагадаємо, індексація та нові умови виходу на пенсію: що зміниться у 2025 році.

Раніше повідомлялося, пенсії під загрозою: багато українців не отримають виплати вчасно.

Також, нова допомога для пенсіонерів: як отримати 4,5 тисячі гривень.