Ціни на сільськогосподарські землі в Україні продовжують зростати, і це особливо помітно у 2024 році. Середня ціна гектара у вересні вже сягнула 49 045 гривень, що на 1300 більше, ніж у серпні. Найнижчі ціни традиційно тримаються в Миколаївській та Одеській областях, але навіть там помітне зростання.

Цікаво, що за цей рік ціна на землю підскочила на 3800 гривень, повідомляє "Опендатабот". У січні гектар коштував близько 45 тисяч, а у липні ціна злетіла до максимуму – 51 192 гривень. Найдорожчі ділянки зараз в Івано-Франківській області – там гектар землі продають за вражаючим 134 248 гривень.

Київщина, Львівщина та Волинь також тримають високі ціни, до 78 тисяч за гектар.

ринок землі, фото: Needpix
ринок землі, фото: Needpix

На півдні та сході України земля набагато дешевша. На Миколаївщині гектар коштує близько 31 тисячі, на Одещині – 32 тисячі. Навіть у Сумській, Харківській та Донецькій областях ціни залишаються нижчими за 40 тисяч. Найдешевша земля – на Луганщині, всього 15 471 гривень за гектар, але там, через війну, продавати та використовувати землю поки що складно.

Популярні новини зараз
Учні залишаться без відпочинку: школи скасовують осінні канікули Ухилянтам скасовують куплені відстрочки: чоловіків чекають масові перевірки Ухилянтам дадуть три дні: наслідки будуть важкими Жодної "бусифікації": кого можуть мобілізувати тільки добровільно
Показати ще

З моменту відкриття ринку землі в Україні продали 567 тисяч гектарів, а це понад чверть мільйона угод. Середня ціна за гектар становила близько 41 тисячі гривень. У деяких регіонах ціни на початку року навіть трохи знизилися, але у більшості областей тренд на підвищення продовжує залишатися сильним, незважаючи на війну.

Поспішаємо повідомити, не коштує гроша? Чому селяни отримують копійки за здачу землю в оренду

Раніше ми писали, асфальтобетонний завод цькує киян незважаючи на обіцянку закритися: мешканці кричать про допомогу

Крім того, стало відомо, що синоптики прогнозують аномально теплу зиму: сніг та морози будуть короткочасними