Все більше європейських країн переглядають програми підтримки українських біженців, зокрема Ірландія, яка планує внести значні зміни в свою політику допомоги. За словами уряду, це потрібно для оптимізації витрат та заохочення біженців до працевлаштування.

З березня 2025 року в Ірландії можуть припинити безкоштовне надання житла для українців. Наразі в державних помешканнях проживає понад 35 000 українців, хоча їх кількість значно зменшилась у порівнянні з 2023 роком, коли було близько 60 000. Однак, як зазначили джерела, рішення ще не остаточне і може змінитися. Проце пише Irishtimes.

Біженці, фото zakordon.24tv
Біженці, фото zakordon.24tv

Уряд розглядає різні заходи, такі як:

  1. Введення правила "максимального терміну перебування" у державному житлі для довготривалих мешканців.
  2. Обмеження безкоштовного проживання для тих, у кого дохід перевищує певний поріг.
  3. Позбавлення права на повторне безкоштовне поселення для тих, хто повернувся з-за кордону.

Ці ініціативи поки не обговорювались на рівні Кабінету міністрів, оскільки триває оцінка наслідків можливих змін. Однак, з огляду на загальноєвропейську тенденцію зменшення соціальної підтримки біженців, зміни, ймовірно, відбудуться.

Популярні новини зараз
"Немає сенсу мобілізувати": кого з чоловіків навіть не чіпатиме ТЦК Ветерана війни та батька відомої актриси жорстоко побили прямо у ТЦК: "Покарати їх за моє приниження" Мінімум 2400 грн: пенсіонерам готують доплати, які залежатимуть від стажу Пенсійний фонд дає три місяці: хто не встигне, втратить частину заслуженої пенсії
Показати ще

Українські біженці, фото nashemisto
Українські біженці, фото nashemisto

Ірландський уряд вже вносив зміни в політику підтримки українців протягом останніх двох з половиною років. Наприклад, цього року зменшили щотижневу грошову допомогу для осіб, які мешкають у безкоштовному житлі, з 232 до 38,80 євро. Також запровадили обмеження на безкоштовне проживання в готелях до 90 днів для новоприбулих.

Нагадаємо, соціальна допомога для пенсіонерів: які документи потрібні для оформлення

Раніше ми писали про те, що проблеми працевлаштування: чому 40% українців не мають стабільної роботи

Крім того, Знай.ua повідомляв, гроші будуть надходити ще 3 місяці: як оформити допомогу