В Україні відбувся черговий стрибок цін на важливі продукти харчування. Цього разу подорожчали картопля, м'ясо та деякі крупи. Про це свідчать дані проєкту EastFruit та порталу "Мінфін".

Українські фермери пропонують до продажу картоплю в середньому на 18% дорожче, ніж тижнем раніше. Ціни коливаються від 15 до 20 гривень за кілограм.

Ціни на картоплю. Фото: скрін youtube
Ціни на картоплю. Фото: скрін youtube

Зазначається, що місцеві господарства розпочали масове збирання пізніх сортів картоплі, але пропонують до продажу невеликі обсяги продукції. Основну частину картоплі закладають на зберігання. Прогнозується, що подальша ситуація на ринку сприятиме зростанню цін на овоч.

Варто зазначити, що за аналогічний період минулого року фермери відвантажували картоплю в середньому на 65% дешевше, ніж цієї осені. При цьому оптові ціни на картоплю є найвищими за останні 7 років.

Популярні новини зараз
Три "залізні" причини арешту пенсій в Україні: за законами воєнного часу Які зарплати у працівників ТЦК: скаржаться, що їхню роботу недооцінюють Українцям заблокують банківські рахунки: хто перший втратить гроші Соціальна допомога за новими правилами: платитимуть тим, хто раніше і не сподівався
Показати ще

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Дорожчають й інші продукти

В українських супермаркетах спостерігається зростання цін на інші важливі продукти, зокрема м'ясо та деякі крупи.

Наприклад, середня вартість яловичини (гуляш) збільшилась із 292,36 до 301,32 гривні за кілограм. В окремих торгових мережах цінники сягають майже 360 гривень за кіло. Ребра в середньому продаються за 168,95 гривні за кіло.

Ціни на яловичину. Фото: скрін Мінфін
Ціни на яловичину. Фото: скрін Мінфін

Серед круп активно дорожчає рис. Більш як на 4 гривні виріс середній цінник довгого рису – до 60,20 гривні за кіло. Довгий пропарений рис подорожчав із 65,88 до 66,60 гривні за кілограм.

Ціни на рис. Фото: скрін Мінфін
Ціни на рис. Фото: скрін Мінфін

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, від цінників серце в п'яти втече: економіст прогнозує подорожчання м'яса та сала.

Також наш портал інформував, сир – 500 грн, сметана – майже 50 грн: молочка перетворюється на дорогий делікатес.

Крім того, ми писали, у холодильнику миша повіситься: базові продукти подорожчають на 30%.