В Україні, щоб отримати пенсію за віком, необхідно мати певний мінімальний страховий стаж. Якщо людина не має потрібної кількості років стажу, вона не зможе отримати пенсію, але не залишається без допомоги.

Держава надає тимчасову фінансову підтримку в розмірі 2361 гривні, яку можуть отримати люди, що досягли 65-річного віку. Про це повідомляють у "Дії".

Для тих, хто має неповний страховий стаж, виплати починаються трохи раніше — з 63 років. Виплати також становлять 2361 гривню на місяць. Це важливий момент для людей, які не змогли накопичити повний стаж, але все ж мають право на соціальну допомогу.

Пенсіонерка
Пенсіонерка

Щоб отримати таку допомогу, потрібно звернутися до місцевого центру соціального захисту. Там необхідно подати певні документи, що підтверджують право на виплати.

Популярні новини зараз
Зміни у військових квитках: що потрібно знати кожному Школи переходять на новий формат навчання: звикати до змін доведеться усім В Україні анонсували найбільший перерахунок пенсій: у кого виплати зростуть одразу на 60% Водоканали розікрали гроші, а тепер вимагають підвищити тарифи
Показати ще

Пенсіонери, старість / фото: Pixabay
Пенсіонери, старість / фото: Pixabay

До основних документів належать:

  1. Заява встановленого зразка. Це офіційний документ, в якому особа заявляє про своє бажання отримати соціальну допомогу.
  2. Декларація про доходи та майно. Вона заповнюється на основі довідок про доходи кожного члена сім’ї за останні шість місяців або два квартали, що передують моменту подання заяви.
  3. Якщо особа визнана недієздатною, необхідно подати копію рішення суду, яке це підтверджує. У випадку, якщо для такої особи призначено опікуна, до заяви додається копія рішення про призначення опікуна.
  4. У ситуаціях, коли опікуна не призначено, до документів додають копію довідки, що підтверджує повноваження представника установи, яка виконує функції опікуна.
  5. Для внутрішньо переміщених осіб необхідно надати копію довідки про взяття на облік або документ, що підтверджує їхній статус біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту.
  6. Також до пакету документів треба додати копію довідки про реєстрацію місця проживання.

Органи соціального захисту зобов’язані розглянути документи та протягом п'яти днів письмово повідомити заявника про ухвалене рішення. Це дає людям можливість вчасно дізнатися, чи можуть вони розраховувати на допомогу, або ж отримати роз'яснення в разі відмови.

Пенсіонерка / фото: Pixabay
Пенсіонерка / фото: Pixabay

Таким чином, навіть за відсутності повного страхового стажу, людина в літньому віці не залишається без підтримки. Держава надає можливість отримати соціальну допомогу, яка може стати суттєвою фінансовою підтримкою в період, коли заробляти вже складно.

Раніше ми повідомляли, якщо ви отримуєте менше вам недоплачують.

Пенсійний вік зрівняли, тепер доведеться працювати більше- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, бабуся вимагає гроші за сидіння з онуками.