Пенсійна реформа майже не залишає шансу вийти на заслужений відпочинок у 60 років, адже щороку потрібну кількість пенсійного стажу підвищують на 1 рік.

Також під час війни багато українців перейшли на неповну ставку, тому багатьох цікавить питання, як це вплине на їхній майбутній розмір пенсії.

Пенсія в Україні, фото depocitphotos
Пенсія в Україні, фото depocitphotos

У Пенсійному Фонді розповіли, як нараховують стаж у такому разі.

Фахівці пояснили, що не має значення, скільки триває ваш робочий день.

Популярні новини зараз
Українці вимагають вимикати світло: петиція набирає голосів Більше не пускатимуть за кордон: яку перепустку потрібно мати 17-річним українцям "Заморозки не буде": відома тарологиня відповіла, коли припиняться обстріли, і якою буде осінь 2024 Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку
Показати ще

Головне, щоб офіційна зарплата залишалася не меншою за мінімалку (6 700 гривень на місяць) і щоб роботодавець регулярно вносив щомісячний мінімальний страховий внесок.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

У такому разі вам зараховуватимуть повний пенсійний стаж.

Стаж нараховуватимуть пропорційно сплаченій сумі ЄСВ.

Наприклад, українець працював на ставці 16 тисяч гривень, але його перевели на півставки, тобто зараз він тримає 8 тисяч гривень.

Пенсіонери. Фото кадр з "Youtube"
Пенсіонери. Фото кадр з "Youtube"

ЄСВ все одно залишається вищим за мінімальний, тому що зарплата більша за мінімалку. У такому разі вам зараховуватиметься повний пенсійний стаж.

Якщо, наприклад, ваша зарплата стала вдвічі меншою за мінімалку (4000 грн), то вам за два місяці роботи нарахують один місяць стажу.

Нагадаємо, що менше вже не буде: який розмір виплат наступного року.

Раніше ми повідомляли, про збільшення до пенсії змінюють: від чого залежить.

Також стало відомо, що українцям пообіцяли велику індексацію пенсій: на скільки виростуть виплати.