Міністерство соціальної політики України пропонує зміни до умов надання пільг на оплату комунальних послуг. Згідно з новим законопроєктом, громадяни з заборгованістю можуть втратити пільги. Пільговики мають щомісяця сплачувати за спожиті послуги, інакше допомогу можуть призупинити або скасувати. Остаточні умови визначить Кабінет Міністрів.

У пояснювальній записці до проєкту йдеться, що щороку держава витрачає значні кошти на соціальну підтримку для оплати житлово-комунальних послуг: у 2024 році 17,2 млрд грн на пільги та 30,3 млрд грн на субсидії.

Оформлення пільг. Фото: Youtube
Оформлення пільг. Фото: Youtube

Пільги та субсидії виплачуються грошима через Пенсійний фонд. Однак заборгованість населення зростає через підвищення тарифів і погіршення економіки внаслідок війни.

Станом на 1 серпня 2024 року борг громадян, які отримують пільги на оплату комунальних послуг, досяг 732,9 млн гривень. Законопроєкт передбачає, що для отримання субсидій необхідно не мати боргів або укласти договір реструктуризації, що дозволить контролювати використання державних коштів та платіжну дисципліну.

Борги за комуналку
Борги за комуналку

Чинне законодавство не враховує заборгованість при наданні пільг, що дозволяє отримувати їх навіть боржникам. Новий законопроєкт пропонує врегулювати це питання, забезпечивши ефективніше використання державних коштів і стимулюючи платіжну дисципліну.

Популярні новини зараз
Польша оголошує війну: "Іноді доводиться обирати" Не ТЦК, і навіть не пошта: хто може вручити повістку прямо вдома Комуналка злетить на 75%: українцям порадили затягнути паски та попрощатися з заначками 90 днів спокою: які нові правила чекають на військовозобов'язаних
Показати ще

Якщо закон ухвалять, пільговики повинні будуть регулярно сплачувати за комунальні послуги, щоб не втратити право на допомогу. Це сприятиме зменшенню боргів і підвищенню прозорості у використанні бюджетних коштів.